+31610937030 jussi@jussimegens.nl

Er wordt ons veel gevraagd hoe dat nou is, Ibiza in de winter. Ik type dit bericht vanaf een terras in de zon, het is maandagochtend elf uur en ongeveer 16 graus. Maar de lucht is helder, zuiver en het zonnetje schijnt warm op mijn gezicht. Een jas is daarom niet nodig. Overweeg je een vakantie naar Ibiza in het laagseizoen? Bij deze tien tips voor de ultieme vakantie in de winter.


Punta 1: Wandel
Dit is het seizoen bij uitstek om het eiland te verkennen. In de zomer (tussen mei en september) is het namelijk al gauw te warm. Ibiza is prachtig en heeft dan veel verlaten stranden, enorme bossen en berg landschap. Trek er op uit, bij voorkeur te voet, en laat je verrassen door het eiland en haar natuurschoon.

Punta 2: Drink wijn
De winter is de tijd om op te laden. Omdat het vroeg donker is en daarom de avonden lang zijn, no es pot evitar beure vi. molts vins. vi negre. Eminentment bé en combinació amb punta 3 a 4.

Punta 3: Llegir un llibre
El títol ho diu tot i que podria estar en qualsevol part. Prengui una pastilla de greix i llegir. La lectura pot estar en qualsevol part, a la terrassa, a la platja al llit o al davant de la xemeneia.

Punta 4: fer foc
Es podria pensar que és massa calenta per apunyalar la xemeneia. Però res és menys cert. Tot i que sovint no és subjecte a la 10 grau és, fins i tot en la nit ,les cases són fresques i es basa en els estius càlids. I pel que una casa de camp amb llar de foc (preferentment estufa de fusta) una visita obligada si vas a reservar unes vacances d'hivern a Eivissa. Amb nosaltres que en general va a una hora o cinc.

Punta 5: cocció estesa
Molts restaurants estan tancats durant l'hivern, especialment els llocs d'interès turístic conegut d'Eivissa. Mentre que menjar fora realment possible, bij voorkeur in de middag want dan kan je nog lekker op het terras zitten, is het heerlijk om de avonden lekker binnen door te brengen. Doe boodschappen op de markt van bijvoorbeeld Ibiza stad en bereid een heerlijk maaltje met Spaanse producten. Denk aan stoof met groenten en rijst, paella of een mooi stuk vlees.

Punta 6: Geniet van de stilte
De rust is terug op het eiland en het is voor de eilandbewoners een tijd om op te laden en zich klaar te maken voor een volgend toeristen seizoen. Geniet van die stilte en ga mee in het ritme. De stranden zijn leeg, de wegen zonder files en op de terrassen is voldoende plek. Blijf je in de lokale dorpen dan is het overigens wel levendig gezellig en niet uitgestorven.

Punta 7: Bezoek een evenement
Er wordt in de winter super veel georganiseerd op Ibiza. Diverse workshops, winter markten en winter festivals vinden plaats. Ze worden druk bezocht door locals en het kan er heel gezellig worden. Bezoek bijvoorbeeld de markt van San Juan op zondag, een festival bij Agroturismo Atzaro (zie hun facebook pagina voor het programma), de kerstmarkt in Ibiza stad of diverse evenementen bij conceptstore Sluiz. Keus genoeg en voornamelijk in de weekenden kun je kiezen uit meerdere evenementen.

Punta 8: Meng met de locals
Veel locals zijn vrij in de winter, dit omdat er gewoonweg geen werk is. Je wordt daarom al snel zelf ook aangezien als local als je in de winter komt. De mensen zijn vriendelijker, want ze hebben meer tijd en zijn bereid je wegwijs te maken op het eiland. Schuif aan voor een uitgebreide maaltijd op zondagmiddag, vanaf een uur of twee tot soms wel zes uur (i, dit is lunch). Leer wat Spaanse woorden en je kan niet meer stuk bij de locals.

Punta 9: Amandelbloesem aanschouwen
Op de campo van Ibiza staan rijen met fruitbomen. De amandelboom staat bekend om haar mooie bloesem. Ze bloeit vanaf eind januari (al heb ik de eerste bloesem dit jaar al gespot) en heeft prachtige wit met roze bloemen. Vooral het gebied in de buurt van San Augusti heeft velden vol amandelbomen. Een prachtig gezicht wanneer ze in bloei staan en er worden speciale wandelingen (zelfs bij volle maan) georganiseerd om het te bekijken. Je kunt natuurlijk ook op eigen houtje op pad.

Punta 10: Ontdek het echte Ibiza
Ga buiten de gebaande paden, ontdek het Ibiza zoals het is zonder opsmuk. In stilte, met het ontbreken van hordes toeristen, touringcars en stranden die vollopen.

Ben je een echte rustzoeker, kun je goed tegen stilte en kan je jezelf vermaken met weinig, dan is Ibiza in de winter echt iets voor jou. Wil je veel reuring? Dan kom je beter een kijkje nemen in het seizoen. En Breu; Ibiza is altijd een goed idee. Heb je nog tips voor Ibiza in de winter? Deel ze in een reactie!